24-06-2022
't Wijnhuys stopt!

 

Per vandaag stop ik met mijn commerciële activiteiten omtrent wijn. 
 
 

Het was mijn missie om mijn enthousiasme over de wijnen van Andreas & Heinfried Peth over te brengen en te verspreiden binnen mijn familie, vriendenkring en kennissenkring. En dat is gelukt: zonder grote en kostbare reclamecampagnes maar puur gebaseerd op ruiken, proeven en beleven door het verhaal dat met elke wijn kwam verspreidde zich het enthousiaste dat zich vertaalde in de opbouw van een vaste klantenkring die zorgde voor een frequente afname. 

Door de belastingdruk, het kleine verdienmodel en de bijkomende bedrijfskosten ben ik op een punt aangekomen dat er keuzes gemaakt moeten worden: zal ik wijnen van andere wijnboeren erbij nemen, mijn activiteiten uitbreiden en meer tijd investeren? Of ben ik tevreden  met het resultaat tot nu en stoppen met de activiteiten?   

Mijn keuze is dat laatste… 

Het ‘ambassadeurschap’ voor Weingut A&H Peth blijf ik vol trots uitdragen, zij het in een kleine kring van familie, vrienden en kennissen. 

Deze facebookpagina blijft voorbestaan, evenals mijn Instagram account zij het alleen al om jullie te informeren over de ontwikkelingen in de wijnwereld en de bijzondere wijnen die ik proef & beleef. 

Tot slot wil ik iedereen bedanken voor het vertrouwen de afgelopen jaren en het maken van reclame voor mijn wijnen en mijn onderneming. 

Heb een ‘wijn’- weekend! 

Prijzen 2022

Vorig jaar meldde ik vol trots dat ik de prijzen niet zou verhogen voor 2021. Voor het eerst sinds 2017 moet ik dit jaar vermelden dat ik genoodzaakt ben om de prijzen te verhogen. De prijsverhoging voor 2022 bedraagt gemiddeld + € 0.25. Waarom?

Aan de stok doet de druif natuurlijk wat ze altijd doet. Daar ligt het niet aan. Natuurlijk: een slechte of een goede oogst is uiteindelijk bepalend voor de prijs maar na een goed gesprek met de wijnboer zijn we in 2016 overeengekomen dat we dit niet laten doorsijpelen in de prijs. Deze kleine fluctuaties nemen we voor lief. Een factor die ook al die jaren te behappen is geweest waren de proces kosten. Wat kost een nieuwe plukmachine, hoeveel plukkers hebben we ter beschikking en met welke kwaliteit plukken ze? Wat gaat goed en wat gaat fout tijdens de fermentatie, en wat gooien we weg bij het afvullen? Al deze factoren zijn van belang bij de berekening van de kostprijs. Ook hier is het een spel van geven en nemen: lever ik marge in of reken ik door? En dan nog de Belastingdienst en Belastingdienst Douane.. Met veel plussen en minnen en hart voor jullie, mijn klanten en geïnteresseerden, weet ik de prijsverhoging te beperken tot € 0.25 gemiddeld per fles. 

Een terechte vraag zou zijn: waarom vertel je dit? Omdat dit hoort bij de beleving van de wijnwereld en omdat een positieve wijnbeleving voor jou en voor mij voorop staat. 

Gelukkig Nieuwjaar wijnliefhebbers! Proost!

2021 jaargang

De druiven voor jaargang 2021 zijn al deels geplukt. Het resterend deel hangt nog aan de stokken voor een verdere rijping tot auslese/beerenauslese (wit) of uit noodzaak door de dikkere schil (Spätburgunder, blauwe druif) . De inmiddels geplukte druiven zijn met de hand geselecteerd, ontsteeld en midden in  de fermentatie. De matige tot strenge vorst en regen die de start van 2021 tekenden gevolgd door een matige zomer met veel bewolking en dus weinig zonuren, heeft zijn uitwerking op de druiven en daarmee op de smaken van de 2021 wijnen. Later dit jaar bezoek ik mijn Bermersheimer Freunde weer voor de najaarsinkoop. Dit is ook jaarlijks het moment waarop ik de in rijping zijnde 2021 jaargangen rechtstreeks uit het vat proef. Dan kan ik jullie meer vertellen over de richting waarin de smaken van de 2021 wijnen zich zullen begeven. Ik houd jullie op de hoogte.

Versoepelingen COVID vs proeverijen

Het ziet ernaar uit dat de aangekondigde versoepelingen het weer mogelijk maken om op middel lange termijn weer met meerdere mensen in een ruimte te vertoeven. Zodra dit mogelijk is start ik met het geven van proeverijen vanuit mijn gezellige proefruimte. Op dit moment mijmer ik over de strategie: het maximaal aantal deelnemers wil ik klein houden om de glazen goed gevuld te houden. Over de kosten, de frequentie, de aanleiding en overige opties zoals wijn/spijs moet ik nog een besluit nemen. Maar ik heb nog even....

Jaargang 2020, wat is nieuw?

Per jaargang 2020 hebben alle witte wijnen een glasstop. Deze fijne stopjes zijn makkelijker te openen dan een kurk en kunnen hergebruikt worden: in ieder geval op alle Peth flessen uit mijn assortiment. Daardoor kun je wijn die je gisteren geopend hebt bewaren voor overmorgen door er een mooie glasstop op te zetten. Doordrukken tot de 'klik'. Dus niet weggooien die stopjes maar hergebruiken. Fijn he?

Nieuws uit de wijngaard.

Winterse omstandigheden met matige tot strenge vorst gevolgd door kou en regen zijn de weersomstandigheden die de start van 2021 tekenden. Kijken we naar de druivenrank en de knoppengroei in vergelijk met de start van 2020 dan concludeert Heinfried Peth dat deze dit jaar 10-15 dagen achterloopt. Deze observatie eind mei kan allerlei uitwerkingen hebben op wijnen die gemaakt worden van de nieuwe aanwas druiven. Worden de witte wijnen dorger? De rode harder? Hoe zit het met de restsuikers? Daar valt in dit stadium nog weinig over te zeggen, immers in de zomer en in het najaar kan nog veel gebeuren. De voorjaars analyse wordt wel meegenomen zodra men begint te meten, te plukken en het proces van wijnmaken op gang komt. Het voorjaar is van veler invloed op de wijnen uit het betreffende jaar. Welke kant het kwartje opvalt, qua smaak/kwaliteit/beleving/bewaarpotentie weten we pas zodra we onze neus in het glas steken dat gevuld is met een 2021 jaargang.