Versoepelingen COVID vs proeverijen

Het ziet ernaar uit dat de aangekondigde versoepelingen het weer mogelijk maken om op middel lange termijn weer met meerdere mensen in een ruimte te vertoeven. Zodra dit mogelijk is start ik met het geven van proeverijen vanuit mijn gezellige proefruimte. Op dit moment mijmer ik over de strategie: het maximaal aantal deelnemers wil ik klein houden om de glazen goed gevuld te houden. Over de kosten, de frequentie, de aanleiding en overige opties zoals wijn/spijs moet ik nog een besluit nemen. Maar ik heb nog even....

Jaargang 2020, wat is nieuw?

Per jaargang 2020 hebben alle witte wijnen een glasstop. Deze fijne stopjes zijn makkelijker te openen dan een kurk en kunnen hergebruikt worden: in ieder geval op alle Peth flessen uit mijn assortiment. Daardoor kun je wijn die je gisteren geopend hebt bewaren voor overmorgen door er een mooie glasstop op te zetten. Doordrukken tot de 'klik'. Dus niet weggooien die stopjes maar hergebruiken. Fijn he?

Nieuws uit de wijngaard.

Winterse omstandigheden met matige tot strenge vorst gevolgd door kou en regen zijn de weersomstandigheden die de start van 2021 tekenden. Kijken we naar de druivenrank en de knoppengroei in vergelijk met de start van 2020 dan concludeert Heinfried Peth dat deze dit jaar 10-15 dagen achterloopt. Deze observatie eind mei kan allerlei uitwerkingen hebben op wijnen die gemaakt worden van de nieuwe aanwas druiven. Worden de witte wijnen dorger? De rode harder? Hoe zit het met de restsuikers? Daar valt in dit stadium nog weinig over te zeggen, immers in de zomer en in het najaar kan nog veel gebeuren. De voorjaars analyse wordt wel meegenomen zodra men begint te meten, te plukken en het proces van wijnmaken op gang komt. Het voorjaar is van veler invloed op de wijnen uit het betreffende jaar. Welke kant het kwartje opvalt, qua smaak/kwaliteit/beleving/bewaarpotentie weten we pas zodra we onze neus in het glas steken dat gevuld is met een 2021 jaargang.